понеділок, 23 жовтня 2017 р.

«Великі» проблеми, які здаються «малими»

Сучасні підлітки гостро реагують на будь-які спроби батьків нав’язати свою думку, на панібратське загравання або демонстрацію переваги. Вони відчайдушно шукають дорослого співрозмовника, який говоритиме з ними чесно і на рівних. Іноді те, що подобається дорослим,  не викликає захоплення в дітей, і, навпаки, книги, які цікавлять підлітків, здаються батькам примітивними, позбавленими особливої ​​глибини та моральних цінностей.

Що можна тут порадити батькам?  Читати !!! Читати книги для підлітків! Книги, написані людьми, які по-справжньому вміють розмовляти з дітьми та підлітками.


Це буде приємне знайомство з маленькою гранатовою дівчинкою, яка стоїть на порозі дорослого світу і поволі прочиняє до нього двері. Звідти до неї виходять важливі осяяння і досі незнайомі, але не дуже приємні емоції, відкриття прикрого і приємного у самій собі і в людях, які її оточують. «Марта з вулиці Святого Миколая» — це кілька місяців із життя юної художниці з великим серцем.

Окрім Мартиного дорослішання-виховання, авторка порушує у тексті кілька інших важливих проблем. Скажімо, міркує про те, як народжується натхнення до творчості і що робити, якщо його давно нема. Показує приклади, як оговтатися і жити далі після втрати (близької людини чи частинки себе).

У цій невеликі книжечці, як і у всіх творах Дзвінки Матіяш, дуже багато світла. А ще вона може стати для юних читачів чудовим поштовхом до творчості. Навіть мені — хоча я зовсім не вмію малювати — дуже кортіло втілити на папері описані авторкою картини Марти. А уявіть, якби художники-початківці спробували б їх візуалізувати? Думаю, вийшло б дуже круто!


У своїй новій книзі «І паралельні перетинаються» Сергій Гридін піднімає чи не найважливішу тему – тему самогубства. Звідки у підлітків з’являється ідея покінчити з життям, що їх спонукає до катастрофічних вчинків і як зрозуміти, що завжди є заради чого жити?

А ідея інколи виникає просто на рівному місці. Посміялися однокласники, накричав батько, заклопотана мама… А всього-навсього потрібно було поговорити, придивитися, вислухати.

А батьки неуважні до дітей. Не зі зла, можливо, через буденність. Ця неуважність, часто є причиною трагічних ситуацій, що трапляються у житті підлітків і не тільки.

Ця книга вчить бути уважнішим до своїх дітей.

P.S. Супер-альтернатива до «П’ятдесят днів до мого самогубства» Стейс Крамер.


Відразу скажу, книга класна, чесна і проста! Зачіпає – ходиш декілька днів під враженням!

Хоча спочатку видається, що це просто буденна історія про підлітків, про тих хто сьогодні стоїть на межі дитинства і дорослого життя. Тому і живуть як на грані: кохають нервово, відриваються драйвово, ніяких хитрощів, ніяких упереджень. Їх можна назвати «Обезбашенними», та тільки це неправда… Вони «інакші»… 

«Інакший» і головний герой хлопець на ім’я Чарлі. Він вміє поєднувати і книги, і вечірки, і експерименти, і любов, і  дружбу, і свою відверту переписку з вигаданим товаришем, з якої ми і дізнаємося про життя Чарлі та його друзів. 

Не все так просто: проблеми, конфлікти, нерозділене кохання, щось у минулому…та вони знають: «Якщо ми не в змозі обирати, звідки ми приходимо, то куди рухатися далі, ми можемо обрати самі. Хай там як, ми здатні змінювати своє життя». 

І саме завдяки таким як Чарлі & компанія («інакшим») і існує у цьому світі доброта, самопожертва, відданість і любов. І життя змінюється на краще!

Р.S. Щодо вікової категорії : можливо оцінять відразу 15-16 річні, а ось батькам читати обов’язково!!!

Лілія Іваницька, бібліотекар
Гюльнара Латфуліна, бібліотекар

Немає коментарів:

Дописати коментар